JUN 08 2014

Musikens vikt i spel

Musik

När du spelar ett spel är det viktigt att också musiken är bra. Om musiken är dålig eller inte passar in i spelet vill du förmodligen inte fortsätta spela, medan ett spel med bra musik kan fängsla dig totalt.

Musiken bör, liksom i en film, fungera som en slags berättare, det vill säga varna för en fara, skapa en viss stämning och vara ett ledmotiv. En spelserie som är bland de mest populära någonsin är Quake. Spelet blev inte endast omtyckt för att det var bland de första med 3D-grafik utan också för att musiken var väldigt bra. Spelen innehåller originalmusik som framförs av Trent Reznor, sångaren i Nine Inch Nails.

Ett annat exempel på ett spel med rätt typ av musik är Enchanted Crystals. Musiken passar väldigt bra in i spelet och ger spelaren, tillsammans med bra grafik och en utmärkt spelidé, en komplett spelupplevelse. Det är ett relativt simpelt spel vilket lägger ännu mer vikt på musik som drar med en.

Spelen Rock Band och Guitar Hero, där hela spelen är uppbyggda på musik och spelaren iklär sig rollen som musiker är fortfarande väldigt populära, men konstigt nog påverkade de inte musikförsäljningen nämnvärt. Ett spel som däremot gjorde det är Brutal Legend. Actionspelet där huvudpersonen är en roadie till världens sämsta heavy metal-band innehåller mängder med hårdrocksmusik och ledde till en enorm, om än kortvarig, ökning av skivförsäljningen för band som Judas Priest.

I GTA San Andreas kan spelaren när han kör i sin stulna bil lyssna på flera olika radiostationer med olika musikstilar. Det gör spelet mer realistiskt. Ett stort antal kändisar medverkar som DJ:s på de olika stationerna, bland annat Guns n’ Roses sångare Axl Rose.