MAR 21 2014

Raggare – tidlösa festare

Musik

En väldigt skandinaviskt subkultur som resten av världen inte vet så mycket om. Raggare har ett visst släktskap till amerikanernas ”greasers” som tog sin stil och influenser från Chuck Berry, Little Richard och Elvis.

På samma sätt har raggare sina influenser vilket oftast handlar om en förkärlek för hot rods och amerikansk popkultur. Raggare ser man mest på glesbygden och fenomenet startade på 50-talet.

cruisingFör en raggare handlar det väldigt mycket om bilden. Den vårdas på bästa möjliga sätt och tas hand om hela året innan det är dags för cruising, raggarfest eller raggarträff. Cruising är ett sätt att koppla av och njuta av att köra sin favoritbil. En cruising uppstår gärna automatiskt när det är dags för en bilträff någonstans i Sverige. Då började vallfärden. Den största träffen för dem som gillar gamla bilar, rock en roll och livet som raggare är Power Big Meet som möts i Västerås varje sommar. Det har blivit en träff med kultstatus där inte bara raggare har roligt. Deras hemsida är också bra för den som vill få nyheter om träffar och exempelvis vart det är olika bilmässor och marknader, även om nyheten kanske inte når ut till ens hälften av dem som skulle kalla sig för raggare.

Raggare har oftast inte sådan stor nätnärvaro. Den har sakta börjat byggas upp nu och handlar då främst om bilder. För denna grupp av människor är det viktigare att träffas i verkligheten. Den har en väldig spridd ålder, från 60 till 15, så vill man att alla ska komma på en raggarfest är det lättare att ta kontakt via telefon eller post.